multiblog.hu család tagja

Vendéglátás

Turizmus

Vendéglátás

Gasztronómia

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közös keddi budapesti rendezvényén a két zsűrielnök cukrászmester, Kiss Zoltán és Bechmann György ismertette a döntősöket. Mint elhangzott, az idei slágerízek a zöldfűszerek és a málna volt.

A Magyarország tortája verseny döntőjébe az Akali meggyes mandula (Mészáros cukrászda, Szombathely), az Emile emlékére (Művész kávéház, Budapest), a Sopron hűsége (Hoffer cukrászda, Sopron), a Boldogasszony csipkéje (Tóth cukrászda, Dunaföldvár) és a Kékestető (Hisztéria cukrászda, Budapest) jutott.

Magyarország cukormentes tortája versenyben a Mandulatorta cukormentesen (Szamos Marcipán Kft., Budapest), az Eredendő bűn (Álomsüti, Budapest), a Körös-menti egres (Tímár panzió és étterem, Gyomaendrőd), egy szintén Boldogasszony csipkéje névre keresztelt torta (Reök kézműves cukrászda, Szeged), valamint a Cukormentes kicsi gesztenye (Accappella cukrászda, Szeged) került a fináléba.

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke a sajtótájékoztatón elmondta: tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Magyarország tortája versenyt, amely évről évre egyre népszerűbb a szakma és a fogyasztók körében egyaránt.

„Hagyományosan új, magyaros ízvilágú torták kerülnek a cukrászdák kínálatába, a verseny termékfejlesztésre ösztönöz” – emelte ki Selmeczi László, hozzátéve, hogy a Magyarország tortája versenyben idén négy pályamű is a zserbó újragondolásából született, száz éve halt meg ugyanis Gerbeaud Emil (eredeti nevén Émile Gerbeaud). A beadott torták alapanyagai között rengeteg gyümölcs is volt: cseresznye, körte, ribizli, mandula, eper, málna és birs.

Kiss Zoltán, a Magyarország tortája verseny zsűrielnöke örvendetesnek nevezte, hogy a versenyzők odafigyeltek az ízek harmóniájára. Mint fogalmazott, „kellemes volt tapasztalni a málnakompozícióval készült torták magas színvonalát, és egyre többen nyúlnak hozzá jó érzékkel a gesztenyéhez”.

Bechmann György felidézte, hogy az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete kezdeményezésére 2012-ben indult a Magyarország cukormentes tortája verseny.

„A cukormentes kategóriában idén tizennégy pályamunka érkezett, a zsűriben a cukrász szakemberek mellett dietetikusok és fogyasztók is helyet kaptak. A legfontosabb különbséget ebben a megméretésben a szénhidrát- és kalóriaértékek jelentik” – mondta.

A zsűrielnök kitért arra, hogy a cukormentes torták között üdítő színfolt volt a cukkinipiskóta, a gyömbér eperrel, a kókusz különböző formái vagy a tökmag. Mint elhangzott, a fő vonalat a Kárpát-medencei ízek jelentik. Az öt-öt döntős további szakmai támogatást kap a döntő előtt cukrásztechnológiai, illetve dietetikai szempontok alapján.

A Magyarország tortája és a Magyarország cukormentes tortája verseny idei győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először, de az ország számos cukrászdája árusítani fogja.

Forrás: hirado.hu

Kövessetek minket a facebookon is!


Ez is érdekelhet…

Ki volt Gundel János, a magyar szállodás- és vendéglősdinasztia alapítója?
Gourmet Fesztivál – Több mint ötven étterem a Millenáris Parkban
Új street food-egységgel bővült a Római part kínálata

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!