multiblog.hu család tagja

Vendéglátás

Turizmus

Vendéglátás

Gasztronómia

Budapest B oldala névvel jelent meg egy cikk az egyik leglátogatottabb brit online felület oldalán Budapest rejtett szépségeiről. Ebből szemezgettem:

Az elmúlt néhány évben Budapest a kelet-európai régió egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja lett. Növekvő népszerűsége nagyszerű azok számára, akik könnyű kirándulást keresnek, de el is ijesztheti azokat, akik autentikus és rejtett helyszíneket keresnek. Ha azonban tudjuk, hová akarunk menni, akkor rájöhetünk, hogy a Budapest igazi rejtett kincseket tartalmaz.

Soma Deli lesz a segítségünk abban, hogy minél jobban eligazodjunk a városban. Soma Csepelen nőtt fel, a hírhedt ipari negyedben, ám tinédzserkora óta rendszeresen játszik Budapest éjszakai életében. A rockabilly és a punk együttesekben játszott, a pszichológiai rock együttes, a Middlemist Red basszusgitárosja, és gyakran jelenik meg a legforróbb klubok, bárok és fesztiválok lemezjátszói mögött. Amellett, az éves pszichedelikus rock rendezvény egyik fő szervezője, a Vanishing Point, és évekig csapos és pincérként dolgozott Budapesten a legismertebb helyeken. Olyan srác, aki úgy ismeri a területet, mint a tenyerét. Tehát arra kértem Soma-t, hogy vigyen egy turnéra, és mutassa meg a város legjobb rejtett drágaköveit.

Mivel hosszú napunk van tele a legkülönfélébb tevékenységekkel, úgy gondoljuk, hogy gyorsabb szállítási módra lesz szükségünk, mint pusztán a sétálás. Mivel az időjárás és a kilátás túlságosan csinos ahhoz, hogy egy földalatti metróba dugjuk magunkat, úgy döntünk, hogy elviszünk egy kerékpárt. Szerencsére ez rendkívül egyszerű Budapesten, a város MOL Bubi kerékpár-megosztó rendszerének köszönhetően. Ennek az EU által finanszírozott programnak a dokkolóállomásai és a kerékpárok az egész városban elterjedtek, tehát mindig van egy kétkerekű a közelben. Ugrunk a lime-zöld kerékpárokra, és egy szép utazással kezdjük a napot.

Kontakt

Kerékpárt parkolunk egy átjáró előtt egy épületben, a Károly körúton, a budapesti egyik fő sugárútnál. A folyosó a Kontakt-hoz vezet, egy speciális kávézóba, amely kizárólag a kávéra koncentrál. Ez egy design üzlet és egy kávézó egyben. Mivel úgy tűnt, hogy a vendégek nem értették a kettős koncepciót, a tulajdonosok inkább elhagyták a formatervezési üzletet, és csak a minőségi sörökre koncentráltak. Olyannyira, hogy még szendvicseket vagy sütiket sem árulnak. Minden a kávéról szól, és még a falon is vannak olyan jelek, amelyek felhívják a figyelmünket a cukor nyilvánvaló tilalmára.

“Egy barátom itt dolgozik” – mondja Soma -, még akkor is, amikor 13 éves voltam, a Csepel ipari komplexum egyik nedves bunkerjében egy próbahelyiségben kezdtünk zenélni. Azóta teljes kávéfarmvá vált. A Kontakt az egyik első speciális kávézó Budapesten, egy olyan átjárón található, amelyet egyébként észrevétlenül haladna át. Mindenképpen érdemes itt kezdeni a napot.”

1570089936331-1 új

Orczy Park

A tökéletes eszpresszó csésze után az Orczy Park felé indulunk. Ez a csodálatos hely Budapest egyik legjobban őrzött titka. A báró, melynek nevét a park kapta, 1783-ban vásárolta meg a területet, ám azóta sok változáson ment keresztül. A park egy pontján otthont adott Budapest legnagyobb angol tájkertjének és az ország legnagyobb üvegházának. Később itt katonai akadémiát hoztak létre, fúróhelyekkel és lovaglópályával kiegészítve. A szocialista korszakban elveszett a park egész elképzelése, amikor egy autóbuszt építettek a környéken, valamint a Pioneer Mozgalom központját, amely alapvetően a cserkészek kommunista változata.

A 90-es évektől kezdve a park hanyatlásnak indult. Senki sem tett erőfeszítéseket a terület fejlesztésére, és a hely tele volt drogosokkal, zsebtolvajokkal és kétes alakokkal. Mégis a 2010-es évek elején itt épült a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Megkezdték a park kezelését, amely az elmúlt években Budapest egyik legtisztább, legbiztonságosabb és legjobban szervezett nyilvános parkjává vált. Most a város egyetlen kivilágított kosárlabdapályáját találja itt, az Orczy Parkban. Van még egy görkorcsolyapálya és egy hegymászó park, valamint egy kis kávézó, esténként zenei rendezvényekkel.

“Régebben a közeli kocsmákban lógtunk.” – mondja Soma. – Ha akkor még valaki azt mondta volna, hogy egy parkot építenek ide, ahol akár éjszaka is elhozhatom a barátaimat, rossz gondolat nélkül, nos, nevettem volna az arcukban. ”

1570088967975-2-7

Gulyás Gettó

Úgy tűnik, hogy az utóbbi években egy kulináris forradalom vette át Budapestet. Ugyanakkor ezek az új gasztronómiai élmények többnyire utcai ételeket és finom vacsorákat tartalmaznak. Viszont kevésbé nyúltak hozzá a hagyományos magyar ételekhez. Mert, tudod, az emberek általában nem olyanok mint a modern gyerekek, akik megpróbálják megváltoztatni hagyományaikat. Gulyás Gettónál azonban pontosan ezt tették. Ez a magyar étterem pár évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a történelmi zsidónegyedben. A neve a környék gettóképének és a legikonikusabb magyar ételnek a kombinációja.

1570090274270-913-1
1570090099020-111.214
1570090147673-ANCA-10

Avar

Buda [a város domboldalán] kulináris örömök szempontjából még mindig fényévekkel van a beépített Pest mögött. Avar, amely a tizenegyedik kerületben található, már régóta a helyiek titkos kedvence. És most, hogy ott vagyok, teljesen megértem, miért. Az étteremnek nosztalgikus szocialista hangulata van a kavicsos padlóval és a kockás terítőkkel, amelyeken egy Unicum tökéletesen néz ki. Avar annyira régi iskola, hogy itt még semmilyen képet sem engedhetünk meg. A munkatársak azt mondják, hogy nem kell nyilvánosságra hozniuk, mivel van elég vendégük, ahogy van.

 

1570089743462-4-1

Vittula

Következő megállónk a Vittula, a város egyik leghíresebb (és sajnos az utolsó) valódi romja kocsmája. Soma régen itt csaposként dolgozott, ám néha még mindig vannak DJ-koncertek a Vittula-ban.

“Gyakorlatilag ez egy lerobbant büfé, amely minden bizonnyal különleges karakternek ad helyet, de valódi vonzereje a rendszeres tömeg és sokszínűsége” – mondja.
Ez egyike azoknak a helyeknek, ahol nem számít, ha barátokkal vagy egyedül érkezel oda, mert mindig otthon érzi magát. ”

A levegő nedvessége ellenére, az irodalmakkal borított fal az utolsó négyzetcentiméterig, a teljesen elfogadhatatlan fürdőszoba és a zajos hangrendszer, a Vittula nemcsak a helyi színtéren népszerű. Művészek, zenészek és újságírók a világ minden tájáról lépnek Vittula belsejébe hideg sörért. Például Jennifer Lawrence egyszer itt járt.

1570535236453-5 új

Verte a Brat

Ennek a klubnak az alapítója (a Ramones dalának nevezték el) elhagyta addigi pályáját, hogy Budapesten olyan helyszínt hozzon létre, ahol a lejátszott dallamok minősége számít. Általában ott vannak az indie, a Motown, a rock and roll és a punk, de gyakorlatilag egy éjszaka hallhatja a gitárzene és az elektronika minden műfaját a hangszórókon keresztül.

“Ez a szokásos hely, ahol a zenekarok koncertek után buliznak.” Magyarázza Soma. “Gyakran láthatják, hogy ezek a zenészek csak egy kicsit beugranak a DJ-fülke mögé, és utána együtt lógnak a tömeggel.”

1570089817130-6

Gyilkos

“Számomra Gyilkos (gyilkos) mindig egy vad éjszaka végső állomása. Nagyon szeretem. Gyilkos a lehető legjobb, a magyar filmkészítők, a legkeresettebb zenekarok részeg tagjai, még a fiatalabb politikusok és alapvetően mindenki, aki úgy érzi, mint egy átlagos péntek reggel, kicsit túl rövid “- mondja Soma, miközben Gyilkos előtt állunk. Úgy tűnik, hogy ez a bár olyan legendás hely, hogy számos közismert névvel rendelkezik. Egyesek Gyilkosnak hívják, mások mondhatják Négycsöcs (Négyzet) vagy Kissarok (Kis sarok).

1570089889380-ANCA-27

Oka annak, hogy mindenki végül ide kerül, nagyon egyszerű: Gyilkos az egyetlen valóban non-stop bár Budapesten. Tehát, amikor minden más bezárta az ajtót, ez a végső választás azoknak az utolsó férfiaknak, akik álltak, hogy csak egy esélyt adjanak az éjszakának.

Forrás: vice.com

Kövessetek minket a facebookon is!


Ez is érdekelhet…

Intelligens turizmus fővárosai
Ne hagyd ki! Jön az Országos Étterem Hét
Európa legszebb tájait bemutató CNN listán a Hortobágy is szerepel
A szomszédos országok turizmusa is szárnyal
Mi történt a legrégebbi brit utazási irodával?

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!