multiblog.hu család tagja

Vendéglátás

Turizmus

Vendéglátás

Gasztronómia

Az ember nem is gondolná, hogy egyetlen délután alatt mennyi új információhoz juthat egy olyan területről, amelyet elvileg ismer. Jártam már többször Székesfehérváron, akár koncerten, akár turistaként a centrumban, de legkülönlegesebb étterméről most hallottam először. Szinte minden nyáron pancsolok a Velencei-tóban, de hogy vannak a környéken olyan borászatok, amelyekért valóban érdemes otthagyni a strandot, arra nem számítottam. Arra sem, hogy egyszer olyan pezsgőt fogok ajánlani, melyhez a szőlőt Agárdon szüretelték.

 

A Nagy Fehérvári Bormustrára kaptam meghívót múlt szombaton, ott sikerült olyan felfedezéseket tennem, melyek biztos, hogy alapjaiban változtatják meg jövőbeni Fejér megyei kirándulásaimat. A vízparti pihenést muszáj lesz összekötnöm némi bortúrával, borkóstolóval, és most már azon sem kell gondolkodnom, hogy hol ebédeljek, ha újra Fehérvárra sodor az élet.

Ott van például a Hatpöttyös Étterem. Ők szolgáltatták a cateringet a bormustrán, ők ajánlották az ételeket a borokhoz. Az étterem attól különleges elsősorban, hogy főként sérült vagy megváltozott munkaképességű emberekkel dolgozik, összesen 18-cal. Ez irgalmatlan nagy szám, ha azt vesszük, hogy akár egyetlen sérült alkalmazottat betanítani, foglalkoztatni is igazi kihívás, végtelen türelmet és kitartást igényel. A vezetőségen kívül ebben legnagyobb feladata és egyben legnagyobb felelőssége Halász Imre séfnek van, aki irányítja, koordinálja a konyhán a csapatot. Dolgozik vele például egy látássérült alkalmazott is, akit hendikepje egyáltalán nem zavar a munkában, sőt, kollégái szerint ő szeleteli leginkább egyformára a zöldségeket…

img_2992.JPG

Az étterem mindezek mellett magas színvonalon működik, ennek igazolására elég az állandó és elégedett visszatérő vendégeket megemlíteni. A Hatpöttyösben hétfőtől szombatig ebédmenüt adnak kétféle levessel, többféle főétellel, melyek tetszés szerint variálhatók és minden nap van vegetáriánus étel is. A séf az alapanyagokat legtöbbször hajnalban a piacról szerzi be, így a menü attól is függ, milyen áru keltette fel aznap a figyelmét. Hagyományos fogásokat – például szalontüdőt, csirkepaprikást vagy velős pacalt – mindig találni a napi menüben, ám természetesen új ízeket, különleges ételeket is kínálnak szinte állandóan. Mi ez utóbbiakból kaptunk ízelítőt. Például lazactatárt, édesburgonyából készült krémlevest, téli zöldségekkel körített csirke supreme-et, desszertnek meg brownie-t. Fantasztikus volt mindegyik, nem is csodálkozom azon, hogy egyre több városi rendezvényen, esküvőn vállalják a cateringet.

img_2991.JPG

A bormustra az egyik legnagyobb boros esemény a városban, a programra már előre elfogytak a jegyek, aki az utolsó pillanatra tartogatta a vásárlást, bizony pórul járt. A kóstolón több mint húsz pincészet kínálta tételeit, én elsősorban a megyei borászatokra fókuszáltam, őket ismertem kevésbé. Fejér megyében két borvidék található. A Móri és az Etyek-Budai borvidékek. Bármily hihetetlennek is tűnik, a Velencei-tó körüli szőlőültetvények az etyeki részét képezik. Én az ott tevékenykedő borászatokat vettem célba először.

Például Nagy Gábor pázmándi pincészetét, melyről korábban nem hallottam, ám az ebédhez 2015-ös rajnai rizlingjét ittuk, és teljesen elájultunk tőle. Ezek után kíváncsivá váltam a többi borára is. Nagy Gábor 2009 óta borászkodik, jelenleg 9 hektáron gazdálkodik. A pázmándi dűlők jellegzetességeit igen tömören foglalta nekem össze. Csak annyit mondott: savhiányra nincs gondjuk. A talaj meszes és löszös, a terület sok mindenben hasonlít az etyeki földekhez, csak Pázmándon többet süt a nap. 2018-as sauvignon blanc-ja például tipikusan olyan bor, amit a leginkább egy nyaraláshoz tudok elképzelni, épp a Velencei-tó mellett. Friss, üde, illatos, savai tényleg ropogósak, vagyis pont olyan, ami a nyári nagymelegben inkább élénkít, mint fejbe vág.

img_3009.JPG

Aztán épp Nagy Gábor mellett  beleakadtam egy másik pázmándi pincészetbe, az Apró Kertekbe. A borászatot két fiatal, Schubert Ádám és Veliczky Zoltán irányítja, és hát névválasztásuk sem véletlen. Az összesen 1,8 hektáros területük 9 darabban van szétszórva. Ezek korábban nyaraló telkek voltak, ezeket vásárolták fel. Részben az apró területek miatt, részben mert sok szőlő bakművelésű, rengeteg kézi munkát végeznek, kapával, kaszával, háti permetezővel. Az ő szőlőik főként andezites területeken vannak, így ha kapálnak, az messzire elhallatszik. Nem az erőlködés vagy a sóhajok, hanem a kapa koppanásai miatt.

Tőlük leginkább egy vörösbort ajánlanék, a 2017-es 3 kert névre keresztelt borukat. A pázmándi szőlőhegy legjobb dűlőiből szüretelt Kadarka, Csóka, Kékfrankos és Néró házasításával készült. Spontán erjedt, nincs derítve és nincs szűrve sem. Egy évet pihent használt hordóban, majd eltöltött még egy kis időt üvegballonban a palackozás előtt. Nagyon könnyed, jól iható vörösbor, hihetetlen gyümölcsösséggel, szépen integrált tanninnal. Ez a bor tökéletes a sokáig kint ücsörgős, nyáresti beszélgetésekhez. De egyébként bármely évszakban szívesen innám.

img_3010.JPG

És hogy egy kis bubisat is ajánljak a csendes borok mellé, itt az agárdi Csóbor Pincészet tradícionális (vagyis palackban erjesztett és érlelt) pezsgője, mely expedíciós likőr hozzáadása nélkül készült, úgyhogy csontszáraz. A pezsgőhöz az alapbor rajnai rizling és chardonnay házasításával készült. A rajnai rizling nadapi földekről érkezett, a chardonnay pedig az agárdi szőlőterületekről, vagyis minden a Velencei-tó körül termett. Illata zöldalmás, grapefruitos, és ezek a gyümölcsös jegyek ízében is érezhetők. Buborékjai nagyon intenzívek – nekem kicsit túl szúrósak is voltak -, ám ettől még fantasztikus frissítő ez is. Nyaraláskor érdemes őket is meglátogatni a tónál, elsősorban azért, mert pezsgőjük csak a pincészetnél kapható, máshol nem. Ha hozzávesszük, hogy a pezsgő ára 2 ezer forint, pláne erősen ajánlott, hiszen ezért az árért ilyen bubis italt nem sok helyen kapunk. A pezsgőt egyébként beválasztották a Nemzeti Borkiválóság Program Pezsgőkiválóság kategóriájába, sőt legutóbb a Vince Magazin tesztjén is jól szerepelt.

img_3012.JPG

Most már talán érthető, miért írtam a bejegyzés elején, hogy a vízparti pihenéseket össze kell kötnöm a jövőben bortúrákkal, borkóstolókkal, hiszen ezek után úgy vélem, ha már ott nyaral az ember a Velencei-tónál, a környék pincészeteit vétek kihagynia.

Forrás: borvidekmania

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!