multiblog.hu család tagja

Vendéglátás

Turizmus

Vendéglátás

Gasztronómia

A Condé Nast Traveler számolt be régebben a „Kalin” nevű fogadóról, amely a horvát-szlovén nemzetközi határon fekszik. A Balkánon folyó határkonfliktusok kimondhatatlanul sok bajt okoztak a századok alatt, de ne feledjük: a volt Jugoszláviához tartozó Horvátország és Szlovénia igazából soha nem álltak háborúban egymással. Ez persze nem azt jelenti, hogy szeretik is egymást. Mi történik, amikor egy szép vendéglőt üzemeltetnél, pont olyat, amelyik a határon fekszik? 

Amikor Jugoszlávia 1991-ben felbomlott, a két ország közötti új határt egy apró patak mentén húzták meg, amely a szlovén Obrezje városkát elválasztotta a horvát Bregana városától.

Egy rusztikus helyi fogadó, a Kalin közvetlenül a határon helyezkedik el. Tulajdonosa Sasha Kalin – egy szlovén apa és egy horvát nő fia – világoszöld vonalat festett a padlóra, ezzel jelezve a vendégek számára, hogy hol húzódik a fogadón belül a nemzetközi határ. A vendéglátóegység étterem része Szlovéniához tartozik, viszont, ha valaki biliárdozni szeretne vagy meglátogatni a mosdót, azt már Horvátországban teheti meg.  

A cikkből kiderül, hogy mind a két nemzet határvédői képviseltetik magukat a környéken, ha rossz irányba indulnál haza a horvát állam emberei hamar visszafordítanak, hogy „biztosítsák a határok védelmét”. Érzik a frissen sült malac illatát, de soha nem rendelnek ételt a Kalinból.

Egy multinacionális bárt vezetni – a semmi közepén – elég húzós. Kalin Szlovéniában fizet adót, de külön-külön van horvát és szlovén telefonszáma is. Nincs túl sok horvát vendége most, mivel muszáj útlevelet felmutatniuk a bejárati ajtónál, így csak szlovén sört tart raktáron.

A két nemzet sok helyen továbbra is vitában áll a határokat illetően a Piran-öböl környékén. A határvonal horvát verziója megakadályozza Szlovénia nemzetközi vizekhez való hozzáférését, míg a szlovénok arra törekedtek a „megtorlás alatt”, hogy megnehezítsék a horvátok belépését az EU-ba és a NATO-ba.  A múlt évben az EU választott bírósága egy folyosót ítélt Szlovéniának, amellyel elérhetőek váltak volna közvetlenül a nemzetközi vizek, de Horvátország megtagadta az ítéletet. Sasha Kalin továbbra is várja azt a napot, amikor a horvátok csatlakoznak a schengeni övezet útlevélmentes zónájához.

Forrás: mandiner.hu

Kövessetek minket a facebookon is!


Ez is érdekelhet… 

Tokaji lett a világ legdrágább bora
Európa legjobb 5. burgerezője nálunk van
Kétszeresére nő a szállodák forgalma a nemzeti ünnepen
Top 10 vidéki étterem

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!