multiblog.hu család tagja

Vendéglátás

Turizmus

Vendéglátás

Gasztronómia

A finnországi Turku és egy később megnevezett osztrák város mellett egy éven keresztül a norvégiai Bodo városa is Európa Kulturális Fővárosa lehet 2024-ben.
Információk szerint az ország északi részén, a fővárostól, Oslótól mintegy 850 kilométerre fekvő 50 ezer lakosú város két boszniai település, Banja Luka és Mosztar ellen szállt versenybe az uniós cím elnyeréséért.

Noha Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, Bodo a harmadik norvég város, amely elnyerheti, és első a világon, amely az északi sarkkörön túl viselheti a címet. Bergen 2000-ben, Stavanger 2008-ban volt Európa Kulturális Fővárosa.
A harmadik 2024-es kulturális főváros címet egy osztrák város kapja. Az EU-s szakértők november 12-én hozzák nyilvánosságra döntésüket, hogy Bad Ischl, Dornbirn vagy St. Pölten viselheti-e majd a címet – közölték.

Az Európa Kulturális Fővárosa címek adományozását Melina Mercouri görög kulturális miniszter kezdeményezte 1985-ben. A városokat olyan kulturális programpályázat alapján választják ki, amely erős európai dimenziót foglal magában, segíti a lakosság bevonását a város és az adott régió kulturális életébe, valamint hozzájárul a város és környezete hosszú távú fejlődéséhez.
2019-ben az olasz Matera és a bulgáriai Plovdiv Európa kulturális fővárosai.
2020-ban a horvátországi Rijeka (Fiume) és az írországi Galway, 2021-ben a bánsági Temesvár és a görögországi Eléfszina, valamint a vajdasági Újvidék, 2022-ben pedig a luxembourgi Esch és a litvániai Kaunas veszi át a címet.
Magyar város – Pécs – eddig egyszer, 2010-ben viselte a címet. A júniusban elfogadott lista alapján Magyarország legközelebb 2023-ban Nagy-Britanniával közösen adja majd Európa kulturális fővárosait.

Forrás: MTI

Kövessetek minket a facebookon is!


Ez is érdekelhet…

Amerikai toplistán egy magyar város
Óriási a fejlődés a magyar gasztronómiában
Merre tovább turizmus?
Ne hagyd ki! Tirpák gasztronómiai fesztivál
Jövő májusban elindul a Tisza-tavi nyaralóhajózás

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!