multiblog.hu család tagja

Vendéglátás

Turizmus

Vendéglátás

Gasztronómia

Új év, új bejegyzések, és új rovat indul a vendeglatas.hu-n.

A Fókuszban a turizmus címmel induló rovat, igyekszik majd minden turizmuságazat bemutatására, aktuális kérdések felvetésére, megválaszolására, főként hazánk aktuális helyzetére tekintettel. Elsőként a falusi turizmussal kapcsolatosan mutatunk be néhány megfontolásra alkalmas statisztikai adatot, kérdéskört, amelyek mindenképpen érdekesek, és izgalmas útra invitálhatnak bennünket a hazai vidék kultúrájába.

Először is nézzük, hogy mit is jelent pontosan ez a kifejezés, hogy falusi turizmus? Kétféle definíciót tudunk válaszul adni:

“Szolgáltatások és szórakoztató programok összessége, amelyeket a vendéglátók és a helyi lakosok nyújtanak annak érdekében, hogy a turistát térségükbe vonzzák és ezáltal, extra jövedelemhez jussanak.”

“Két típusa különböztethető meg: a tradicionális falusi turizmus a vidéki területen lévő szálláshely stílusán alapul, míg a modern falusi turizmusban a látogató a természet és az építészeti örökség mélyebb megismerését igényli.”

Hol és hogyan jelenik meg leginkább, legerőteljesebben a falusi turizmus hazánkban?

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján, észak-Magyarországi régiót választják a turisták 35%-a. 16% választja Közép-Dunántúl régióit. A  turisták 12%-a választja Dél-Dunántúlt. Ezt követi Dél-Alföld, és Észak-Alföld 10-10%-al.

Szintén az eltöltött vendégéjszakák száma alapján a leglátogatottabb turistafalvak a következők:

Egerszalók:

Egertől 5 km-re, az Egri-Bükkalja területén, a Laskó-patak völgyében található. A településtől északra a Laskó-patak felduzzasztásával létrehozott 130 hektáros víztározó és horgásztó, délre pedig gyógyfürdő, szálloda, kemping várja az ide látogatókat.

Mátraszentimre:

Mátraszentimre a Mátra hegység Felső-Mátra részén fekszik. Magyarország legmagasabban fekvő települése (750-835 m) (A legmagasabban fekvő településrésze Galyatető). Megközelíthető a 21-es főútról Pásztónál letérve Mátrakeresztes irányából, vagy a 24-es főút Mátraháza és Parádsasvár közötti elágazásától induló úton.

Hollókő:

Hollókő egy község Nógrád megyében, a Szécsényi járásban. Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCOvilágörökség listáján, és így világszerte ismert. A Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a Világörökség listájára. A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tesz eleget, hogy a 17–18. században kialakított falu a tradicionális építészet és a 20. századot megelőző falusi élet olyan, páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település. Hagyományőrző lakói a legtöbb épületet most is rendeltetésszerűen használják. Dr. Román András és Mendele Ferenc közreműködésével került műemlékvédelem alá a község.

Jósvafő, Aggtelek, Tarcal, Tállya is szintén népszerű turistahelyekké váltak az utóbbi években. 

Ti mit gondoltok a falusi turizmusról? Jó dolog? A nyüzsgő nagyvárosi kikapcsolódást vagy inkább a csendes és nyugodt falusi pihenést kedvelitek jobban?
A következő rovatban megtudhatjuk milyen korosztály, és milyen céllal veszik igénybe a falusi turizmust!

Forrás: wikipedia.hu

 

 

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!