multiblog.hu család tagja

Vendéglátás

Turizmus

Vendéglátás

Gasztronómia

Március 7-én kerül megrendezésre a Torkos Csütörtök, amikor a vendégek jelentős kedvezménnyel fogyaszthatnak az akcióban részt vevő vendéglőkben, éttermekben, büfékben, cukrászdákban.

Az akcióba azok a vendéglátóhelyek kapcsolódhatnak be, amelyek  Torkos Csütörtökön vállalják az alábbi minimum feltételek teljesítését: a teljes nyitva tartási idejük alatt minimum egyharmados (33 százalékos) kedvezményt biztosítanak legalább az ételeik árából amennyiben az ebédeltetést kivonnák az akcióból, akkor legkésőbb 15 órától a zárásig minimum 50% kedvezményt biztosítanak legalább az ételek árából.

Honnan is indul a torkos csütörtök?

torkos csütörtök a farsang különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak is. Lényege, hogy – a közelgő nagyböjt előtt – ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket (pl. fánk), valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni.

A 20. század második felében hazánkban történt politikai változások azonban nagyban módosították a farsangi szokásokat is: módszeresen szerveztek és szerveznek néha ma is nagyböjti hétvégékre, sőt akár hamvazószerda napjára is munkahelyi és iskolai összejöveteleket, bálokat, bőséges étkezéssel járó rendezvényeket. A torkos csütörtök hagyománya ennek következtében hamar megkopott és elhalt.

A rendszerváltást követően még évekig nem emlegették a torkos csütörtököt, mígnem a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére, egyfajta vendéglői reklámfogásként az utóbbi években újjáélesztették emlékét, hagyományát. Eredeti napja feltehetően a hamvazószerda előtti csütörtök: azon európai országokban (pl. Olaszországban giovedí grasso, Lengyelországban tłusty czwartek, Németországban Fetter oder Schmotziger Donnerstag), ahol hagyománya folyamatos, ma is ekkor tartják. Magyarországon a hamvazószerda utáni csütörtökre helyezve élesztették újjá, egyes források szerint az oka a gazdaságosság, és azért esne erre a napra mert a háztartásban mégis megmaradt húsételek, hogy ne vesszenek kárba úgymond engedélyezett az elfogyasztásuk eme torkos napon, ez azonban a külföldi párhuzamokat tekintve téves lehet, korrigálása célszerűvé válhat.

A régi magyar népszokás szerint is a hamvazószerda előtti napon, azaz húshagyó kedden kellett elfogyasztani az utolsó húsételeket, ezt követően a háziasszonyok a főzőedényeket a szokásosnál is alaposabban mosták el, nehogy hús- vagy zsírmaradványok kerüljenek a hamvazószerdával kezdődő nagyböjt ételeibe. Meglepő tehát azt feltételezni, hogy a korábbi, a mainál sokkal szigorúbb katolikus szabályozás, a mainál jóval erősebben őrzött néphagyományok idején a torkos csütörtök hamvazószerda után lett volna. Ennek ellenére egyes magyar források és népi elnevezések (kisfarsang, csonka csütörtök, halottak húshagyata) azt a látszatot keltik, hogy hazánkban a régebbi időkben is a jelenleg használatos időpontban tarthatták meg, ennek megbízható tisztázása komolyabb kutatást igényelne. Az utóbb említett megközelítést olvashatjuk A Magyar Néprajzi Lexikonban, miszerint a hamvazószerdát követő második böjti napon a böjtöt megszakítják, annak céljából, hogy a farsangi ünnepségek után megmaradt hús ételek elfogyasztásra kerüljenek. Elképzelhető, hogy ugyanaz az elnevezés két teljesen különböző indíttatású és eredetű szokást is takar, amelyek megtartása függhetett az adott terület többségi vallásfelekezetétől.

Általában a keresztény világban a torkos csütörtök a farsangi főszezon, a karnevál első napja. Az ezt követő pénteki napon – mivel a régi katolikus szabályok szerint minden pénteki napon Jézus halálának emlékére böjtösen étkeztek – a lendület alább hagyott, szombattól kezdve azonban egészen hétfő éjjelig, kedd reggelig tarthatták a mulatságokat. Kedden este – nehogy véletlenül is átlépjék az éjfélt, és így hamvazószerda napján bálozzanak – már nem volt különösebb ünneplés.

Mivel az eseményt immár harmadik éve a Balatontipp gondozza, az idei évre mostanáig jelentkezett vendéglátóhelyek többsége a Balaton körül található:

Itt a lista:

Halászkert Hotel és Étterem Balatonakali
Fék Kávéház Balatonalmádi
Határ Étterem Balatonboglár
Erzsébet Vendéglő Balatonföldvár
Hotel Jogar Étterem Balatonföldvár
Platán Étterem Balatonfüred
Mamma Mia Gyorsétterem Balatonfüred
Muskátli Borozó
Hatlépcsős Balatonszárszó
Anno Taverna Restaurant Kapolypuszta
Puli Kisvendéglő Keszthely
Párizsi Udvar Étterem & Panzió Révfülöp
Tóth Vendéglő Siófok
Amigo Pizzéria & Étterem Siófok
Kiliti Csárda Somló-hegy
Tornai Pincészet Zalacsány
Batthyány Kastélyszálló****   – Budapest
Cyrano Étterem Budapest
Vörös Postakocsi Étterem Kőszeg
Hotel Írottkő Étterem

Kövessetek minket a facebookon is!

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!