multiblog.hu család tagja

Vendéglátás

Turizmus

Vendéglátás

Gasztronómia

Új sorozat indul az oldalunkon, amelyben mindig egy-egy kevésbé ismert, különleges, lenyűgöző helyet mutatunk be az ország legkülönfélébb tájairól. Elsőként Budapest II. kerületében található Molnár-János barlangot fedezzük fel.

Molnár János-barlang fokozottan védett barlang, amely a Budai-hegységben, a Szemlő-hegy alatt, Budapest II. kerületében van. Magyarország legnagyobb vízalatti barlangja.

1982 óta fokozottan védett barlang. Akkor még csak 450 méter volt ismert az eddig feltárt, hat kilométer hosszú, hasadék jellegű barlangból, amely még mindig nem a teljes barlang. 100 méter és 116 méter tengerszint feletti magasságban vannak a bejáratai. Eocén kori márgában alakult ki.

Két, ember számára járható bejárata van és egy elméletileg kimutatott. A felső, száraz bejárata a Malom-tó felett, az alsó a tó vízszintje alatt található. A barlang a József-hegy lábánál található Malom-tó forrásainak a vizét vezeti el. A vizét a mélyből feltörő meleg és a Budai-hegységből érkező hideg karsztvíz adja. A falakat gömbüstök és hévforráscsövek díszítik. Mélyebben fekete, mangános bevonat borítja. Az öt nagy rózsadombi barlang közül ez az egyetlen, napjainkban is aktív, hévizes barlang. A barlangban fakadó, 20–23 °C-os termálvizet a Szent Lukács gyógyfürdő hasznosítja. A barlang le van zárva. A látogatásához és a merüléshez a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság engedélye szükséges.

A nevét arról a Molnár Jánosról kapta, aki száraz járatait már 1856-ban bejárta és elemezte a víz kémiai összetételét. A vizsgálatait az Orvosi Hetilap 1858. évi 33. számának 525. oldalán tette közzé. 1942-ben Papp Ferenc, a „Budapest meleg gyógyforrásai” című könyvében ajánlotta, hogy az akkoriban Langyos-forrásbarlang néven ismert üreget annak első leírójáról, a budapesti gyógyforrások kutatójáról, Molnár Jánosról kellene elnevezni.

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!