multiblog.hu család tagja

Vendéglátás

Turizmus

Vendéglátás

Gasztronómia

Több mint húszezer adag ételt, valamint egy négyezer szeletes sütőtökös málé süteményt is elkészítenek a főzőcsapatok és a cukrászok a szombaton és vasárnap megrendezendő a 7. Tirpák Fesztivál és 4. Nyíregyházi Bográcsgulyás és Grillbajnokságon a nyírségi megyeszékhelyen.

A Szlovákiából származó, a 18. század közepétől a nyírségi nagyvárost övező bokortanyákon letelepedett tirpákok gasztronómiáját és életmódját bemutató rendezvény első napján huszonnyolc főzőcsapat készíti el a Kossuth téren az “ősök” és a szabolcsi tájegység csaknem negyven tradicionális ételét, többek közt például a szabolcsi töltött káposztát, a görhét, a töltött lángost, a gombóclevest, a tört- és bivalypaszulyt, káposztás sztrapacskát, a vegyes tirpák rétest, a csörögét vagy tepertős pergelt hagymával készült puliszkát is – hangzott el az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.

A hazai profi és amatőr, valamint az Eperjesből és Szatmárnémetiből érkezett főzőcsoportok legjobbja vándorserleget vihet majd haza, de a látogatók szavazatai alapján átadják a legszebb standnak, a legjobb hangulatú csapatnak járó díjakat és a közönség elismerését is.

Vasárnap már harminc csapat teszi ki üstjeit és edényeit a város főterére, a bogrács- és grillbajnokság menüiben az öhön, a lencsegulyás, a halászlé és a marhapörkölt is biztosan szerepel. A kiadósabb és érdekesebb ételekre vágyók számára elkészítik a párolt tarját kolozsvári burgonyával, a mangalica sertészsírral “szőnyegbombázott” sült májas hurkát savanyúsággal és mártással, a beregi cigánypecsenyét és a galambpörköltet.

Az egészségesebben élők számára szívbarát ételeket, az édességet kedvelőknek pedig a rétesek és sütemények széles választékát kínálják majd kóstolójegy ellenében.
A fesztiválon a Nyíregyházi Szakképzési Centrum cukrász diákjai egy négyezer szeletes sütőtökös málé elkészítésével idézik fel a tirpák étkezési hagyományokat. A 20 kilogramm kukoricalisztből, a 240 kilogramm sütőtökből és a 16 kilogramm tökmagból összeálló sütemény tésztáját búzaliszt és kukoricaliszt keverékéből készítik, amibe sütőtök krémet töltenek, az így elkészült süteményt pirított tökkockákkal és tökmag morzsával hintik meg.

Forrás: MTI

Kövessetek minket a facebookon is!


Ez is érdekelhet…

Mézfesztivál Kaposváron
A hétvégén rendezik a vegetáriánus fesztivált
Jövő májusban elindul a Tisza-tavi nyaralóhajózás
Édes napok – A Bolka Desszert Butik nyerte idén a Budapest desszertje versenyt
A világ legdrágább teje

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!