multiblog.hu család tagja

Vendéglátás

Turizmus

Vendéglátás

Gasztronómia

Számos kérdés van az életünkben, a világgal kapcsolatban, amelyek megmozgatják a fantáziánkat. Sokszor bele sem gondolunk, mennyi, mi, miért, hogyan történt a világon először, hiszen annyira természetesnek tűnik.

Sütött vagy főzött az első ember?

A kérdésre szinte teljesen bizonyosan azt kell válaszolnunk, hogy sütött. A tűzön való pörkölés és pirítás nemcsak a húsokat tudta puhává varázsolni, hanem a magvakat, növényi terméseket is.

Na jó, de akkor mikor kezdett el főzni az ember?

Valószínűsíthető, hogy az újkőkorszakban, amikor már az agyagedények megjelentek. Ezek azonban még nem voltak tűzállóak, közvetlenül a tűzre téve megrepedtek. Ezért a főzés legősibb módja az úgynevezett “köves főzés”. Lényege az, hogy az edénybe, a főzésre előkészített vízbe forró köveket dobnak, s ezeket addig váltják, míg a folyadék felforr. Ezt az ősi főzésmódot őrzi az erdélyi magyaroknál használt kövesztés szó.

Az újabb kőkorszakban a sültek helyére a növényi főzetek léptek. A pusztán növényi termékekből készült levest a magyar ember tréfásan árva, rongyos, kódis, betyáros levesnek nevezi. Ínséges időkben azonban még ma is fontos az efféle ősi főzeteknek a szerepe.

Ha tetszett ez a bejegyzés, kövess minket, lájkold a multiblog oldalt a facebookon, és ha blogger vagy jelentkezz hozzánk!

 

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!