multiblog.hu család tagja

Vendéglátás

Turizmus

Vendéglátás

Gasztronómia

A Tudtad-e? blogsorozatunk azzal a nagyon érdekes, és főleg megdöbbentő hagyománnyal foglalkozik, ami az olasz konyhát igencsak meghatározza.

Gondoltad volna, hogy egyenesen tiltott a tenger gyümölcseit sajttal együtt felhasználni, tálalni? Na ennek a hiedelemnek jártunk utána. Természetesen a világon számos helyen használják együtt a két alapanyagot. Tehát azt kijelenthetjük, hogy helyi hagyománnyal nézünk szembe. De mi lehet az oka, hogy az olaszok ennyire kényesek erre a két hozzávalóra?

Gyakori magyarázat, hogy a tenger gyümölcsei nagyon enyhe ízvilággal rendelkeznek, míg a nagyon erős ízélményt nyújtó sajtok felülbírálhatják a tenger gyümölcseinek ízét. Ez természetesen nevetséges: sok tenger gyümölcsei, például kagyló, makréla, osztriga és szardínia nagyon erős ízű, és rengeteg sajt, mint például a ricotta, a mozzarella, a queso fresco és a paneer, nagyon enyhe.

Állítólag ha megkérdezel egy olasz séfet azt mondja: „A tenger gyümölcseit nem csak arra valóak, hogy sajttal tálalják, az ízek nem működnek együtt.” A tilalom máshonnan származik; kell lennie egy oknak, ami túlmutat az egyszerű ízlés kifogásától.

Talán ok lehet a második világháború. „Olaszország a második világháború után óriási mértékben megváltozott, így az emberek nagyon megvédték helyi hagyományaikat, mert tönkrementek a háborúban” – mondta Della Croce. „A háború tönkretette Olaszországot. Mindent amerikaiasított. Hirtelen minden bizonytalan volt. Ki is vagyunk? Hogyan tudjuk megőrizni identitásunkat? Egyszóval próbálták védeni nemzeti értékeiket.

Vannak azonban sokkal régebbre nyúló elméletek is. Hippokratész egyenesen orvosi szempontból tiltotta a tenger gyümölcseinek és a sajtnak együttes használatát. „A sajt nagyon lassan emésztődik, és gátolja a halak emésztését. Vagyis sokáig rosszul emésztődne és  a tenger gyümölcsei a májba kerülnének, vérré válnak, és tönkreteszik az egész emésztési folyamatot – állítják a régiek.

Furcsa megközelítések, és nem is igazán érthető ez a tilalom, azonban szerencsére ma már nem is igazán foglalkoznak ezzel az ősinek mondható hagyománnyal.

Ti mit gondoltok erről?

Kép, és szöveg: atlasobscura.com

Kövessetek minket a facebookon is!


Ez is érdekelhet…

Új élmények várnak! Megnyílt a FELIX Kitchen & Bar
Hűha! Vajon mi történne ha megvalósulna?
8,3 százalékkal bővült a belföldi turizmus az első negyedévben

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!