multiblog.hu család tagja

Vendéglátás

Turizmus

Vendéglátás

Gasztronómia

Legújabb sorozatunkban olyan eseményeket, vendéglátói történetet, turizmushoz kapcsolódó érdekességeket gyűjtünk össze, ami kevésbé ismert, legalábbis nekem a blogírónak mindenképp.

Számos olyan esemény, történet van hazánkban amit kevésbé kap fel a média. Mi most megkeressük ezeket a híreket, és megosztjuk veletek!

Elsőként az általam semmiképp nem hallott karcagi birkapörköltről írok, ugyanis ma megtudtam, hogy sok más mellett, ez az étel is HUNGARIKUM.

Ajánlom figyelmetekbe a következő rövid dokumentumfilmet, ami bemutatja az elkészítési módját.

A Nagykunság az Alföld legnagyobb állattartó körzete volt, és a táplálkozásában nagyon fontos helyet foglalt el a juhhús. A nagykunsági birkaételek fő jellegzetessége, hogy a birkatestet egyszerre főzik meg. A kunsági birkapörkölt íz-világában teljesen eltér az Alföld többi városában szokásos ételektől, de a Kunságon belül is a karcagi igen archaikus főzési technikát jelent. A „karcagi” jelző tehát nem elsősorban a helyszínt, hanem a főzési módot mutatja. Ez az állat húsának eleinte víz hozzáadása nélküli pörkölését, szinte sütését és az előzetesen megperzselt fejjel, körmökkel, valamint a pacallal és belsőségekkel történő együtt főzését jelenti. A pörkölt fűszerezéséhez pedig csak vöröshagymát, őrölt- és csövespaprikát, valamint sót használnak. A főzés akkora öntöttvas lábasban történik, amelyben az egész állat húsa elfér.

Ti ettetek már karcagi birkapörköltet? Mesélj róla!

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!