multiblog.hu család tagja

Vendéglátás

Turizmus

Vendéglátás

Gasztronómia

Egyre nagyobb problémát okoznak a turisták által kedvelt népszerű helyek Európában. Az egyik ilyen város nem más, mint Velence. A bő 260 ezer lakosú várost évente nem kevesebb, mint 24 millió turista keresi fel. Ennek hatása egészen drámai a város lakosságára: a történelmi városközpontban jelenleg mintegy 55 ezren élnek, ez harmada a második világháborút követő szintnek.

Éppen ezért elérkezettnek látszik a fenntartható turizmus ideje. De mit is jelentene ez?

Még idén januárban röppent fel a hír, hogy Luigi Brugnaro, Velence polgármestere felvetette: turistaadót szednének azoktól, akik nem a város szállodáiban bérelnek szállást, csak a látványosságokra kíváncsiak. A javaslatot február végén el is fogadták. A városvezető idén májustól vezetné be a 10 euróban maximált díjat, amelyet a város megóvására fordítanak majd – az új rendelkezéstől éves szinten hárommillió eurónyi bevételt várnak. Három éven belül azt is szeretnék elérni, hogy az egynapos városnézésekre előre kelljen helyet foglalni, ezzel is csökkentve a tömeget. Hasonlót egyébként már bevezettek Olaszországban: a Lipari-szigetekre csak belépő ellenében látogathatnak turisták.

A The Buisness Time online portál beszámolója szerint április 8-án 16 nagyváros polgármesterei gyűltek össze Lisszabonban, hogy a fenntartható turizmussal kapcsolatos kiáltványt fogadjanak el. A többek között Barcelona, Párizs, Szöul, Sao Paulo és Velence polgármestereiből álló konferencia tagjainak az a szándéka, hogy olyan rendszert hozzanak létre, amely egyaránt elfogatható a turisták és a helyi lakosok számára is.

Vajon sikerül tényleg bevezetni a turistaadót? Tényleg szükséges ez? Mi a véleményed?

Forrás: businesstimes.com.sg, europapont

Kövessetek minket facebookon is!


Ez is érdekelhet…

Tudtad-e? A tenger gyümölcsei és a sajt különleges története
Új élmények várnak! Megnyílt a FELIX Kitchen & Bar
Hűha! Vajon mi történne ha megvalósulna?

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!